Lasten fysioterapia keskittyy lapsen motorisen kehityksen tukemiseen ja mahdollisten liikkumiseen liittyvien haasteiden hoitamiseen.
Syitä, joiden takia lapsi tulee fysioterapiaan:
- Motorisen kehityksen viivästymät: Lapsi ei saavuta motorisia taitojaan normaaliin tahtiin verrattuna muihin samanikäisiin lapsiin, esimerkiksi istumisen, ryömimisen, seisomisen tai kävelemisen oppiminen voivat viivästyä.
- Neurologiset sairaudet tai vammat: Esimerkiksi kehitysvamma, selkäydinvammat tai aivovauriot voivat vaikuttaa lapsen liikkumiseen. Fysioterapeutti voi auttaa lapsia hallitsemaan oireitaan ja parantamaan liikkumiskykyään.
- Lihasheikkoudet tai -jäykkyydet: Joillain lapsilla voi olla lihasheikkoutta tai lihasjäykkyyttä, mikä vaikeuttaa heidän liikkumistaan ja päivittäisten toimintojen suorittamistaan.
- Krooniset sairaudet: Tietyt krooniset sairaudet, esimerkiksi reuma, voivat vaikuttaa lapsen liikkumiseen ja fyysiseen suorituskykyyn. Fysioterapeutti voi auttaa hallitsemaan näitä oireita ja parantamaan lapsen elämänlaatua.
Lasten fysioterapiassa harjoitteet tehdään leikinomaisesti huomioiden lapsen ikä ja kiinnostuksen kohteet.
Alkukartoituksen jälkeen valitaan kuntoutusmenetelmät, jotka vastaavat lapsen yksilöllisiä tarpeita ja tavoitteita.
Lasten fysioterapia voi sisältää seuraavanlaisia asioita:
- Arviointi ja suunnittelu: Ensimmäinen askel on lapsen toiminintakyvyn arviointi. Perusteellisen arvioinnin perusteella fysioterapeutti laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka sopii parhaiten lapsen tarpeisiin.
- Liikkuvuuden ja voiman harjoittelu: Fysioterapeutti voi käyttää erilaisia harjoituksia ja aktiviteetteja parantaakseen lapsen liikkuvuutta ja voimaa. Tämä voi sisältää esimerkiksi venytyksiä, lihaskuntoharjoituksia, tasapainoharjoituksia ja motorisia taitoja kehittäviä leikkejä.
- Manuaalinen terapia: Lihasten jännitystiloissa fysioterapeutti voi käyttää manuaalista terapiaa, kuten hierontaa, nivelten mobilisointia tai pehmytkudoksen käsittelyä, auttaakseen lievittämään kipua, parantamaan liikkuvuutta ja edistämään paranemista.
- Kävelykuntoutus: Lapsille, joilla on vaikeuksia kävelyn kanssa, fysioterapeutti voi tarjota erityisiä kävelyharjoituksia ja -tekniikoita, kävelytelineiden käyttöä tai muiden apuvälineiden, kuten ortoosien, käyttöä kävelyn tukemiseksi.
- Ohjaus ja neuvonta: Fysioterapeutti tarjoaa ohjausta ja neuvontaa lapsen vanhemmille tai huoltajille siitä, miten he voivat tukea lapsen terveyttä ja liikkumista kotona ja arkielämässä. Tämä voi sisältää vinkkejä oikeanlaisista asennoista, ergonomiasta, turvallisesta nostamisesta ja siirtämisestä sekä päivittäisistä aktiviteeteista.
- Yhteistyö muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, kuten esimerkiksi apuvälineasiantuntijoiden, lääkäreiden, eri alojen terapeuttien, opettajien ja avustajien kanssa.
Fysioterapia voidaan toteuttaa vastaanottokäynteinä, lapsen kotona, päiväkodissa, koulussa tai muussa lapsen toimintaympäristössä.
Olemme Kelan ja Oma Hämeen palveluntuottajia. Lapselle voi myös varata ajan fysioterapeutin arviointiin ja ohjaukseen ilman lääkärin lähetettä tai maksusitoutumusta.
Ota minuun yhteyttä
Elina Mäki-Tulokas
Fysioterapautti